Predstavitev    |     Raziskuj tudi ti    |     Partnerji projekta    |     Kontakt    |     Uporabne povezave
Datum   Ura  
Natisni

Gorski ali beli javor (Acer pseudoplatanus)

Avtorici raziskave: Tery Žeželj in Petra Mršnik
Mentorica: Nada Šircelj
OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica
šol. l. 2009/2010

Gorski ali beli javor (Acer pseudoplatanus L.)

Višina: do 40 m  

Debelina: do 2 m

Življenjska doba: do 500 let

Skorja: v mladosti sivkasta in gladka, pozneje razpoka, tako da se iz nje luščijo ploščate krpe lubja, spodaj ostaja gladka sivkasto rumena skorja

Listi: zgoraj temno zeleni in goli, spodaj pa svetlejši in dlakavi po žilah

Cvet: cvetovi so združeni v zelena viseča grozdasta socvetja

Čas cvetenja: maj

Razmnoževanje: ploščato seme razširja veter

Plod: imenovan tudi pokovec ali samara, sestavljen iz dveh krilatih delnih plodičev, krilce je mrežasto žilnato in dolgo okrog 3 cm

Čas plodenja: september

Rastišče: Gorski javor uspeva v svežih, rahlih, globokih in s humusom bogatih apnenčastih tleh. Najdemo ga na vlažnih pobočjih, v vrtačah in ob jarkih. Zanj je značilno, da slabo prenaša sušo in vročino, dobro pa prenaša nizke temperature.

Les: Javorov les je bledo rumenkast, trpežen in svetleč.

Gorski ali beli javor je naravno razširjen v srednji, južni in vzhodni Evropi od Apeninov do Kaspijskega jezera na jug pa seže do Grčije in srednjih Apeninov.

Po vsej Sloveniji velja za avtohtono vrsto. V slovenskih Alpah sega do višine 1700 m.

Na Biosfernem območju Kras ga najdemo predvsem v Snežniških gozdovih in na Mašunu.

Listje gorskega javora, ki je bogato z minerali in hitro razpade izboljšuje gozdna tla. Njegovi plodovi so pomembna hrana ptic in glodavcev. Kot element mešanih gozdov je pomemben pri ohranjanju ekološke stabilnosti gozdov.

Od vseh javorjev ima gorski najboljši les. Je srednje težek, trd in se ga lahko dobro obdeluje. Še vedno se uporablja predvsem za notranjo opremo, ker na prostem ni obstojen.

Iz lesa gorskega javora so na Slovenskem od nekdaj izdelovali pohištvo in ga rezbarili. Iz njega so izdelovali kuhinjski pribor (valjar, kuhalnice) in igrače. Kot vrsta lesa ni bil neznanka kolarjem in strugarjem. Njegovi listi pa so bili odlična krma za živino.

Danes gorski javor pogosto sadijo kot okrasno drevo. Srečamo ga tudi v mešanici najbolj zgodnjega medu. Njegov les se danes uporablja pri izdelavi glasbil (kitare, godala) in luksuznega pohištva.

Verovanja in imena

Po ljudskem prepričanju je javor sveto drevo, zato ni nenavadno, da je dal ime vsaj osmim krajem na Slovenskem. Javorje najdemo v občinah  Črna na Koroškem, Gorenja vas-Poljane, Šmartno pri Litiji, Šentjur pri Celju, Velike Lašče, Hrpelje-Kozina, Lukovica in Litija. Na Biosfernem območju Kras ni nobenega kraja s tem imenom, zagotovo pa bi našli kako ledinsko ime.

Interaktivni vpisi raziskovalcev
by Pilcom